Get the Flash Player to see this rotator.

Balassagyarmat

Látnivalók

Vármegyeháza:

Épült 1832-35 között klasszicista stílusban. Tervezte Kasselik Ferenc. Balassagyarmat 1790 és 1950 között megyeszékhely volt. Az épületet irodalomtörténeti emlékhelynek is tekinthetjük, hiszen ezen épület falai között hivatalnokoskodott. Mikszáth Kálmán és Madách Imre. Az épületben működött már katonai kollégium, levéltár, művelődési központ, szociális otthon és varroda is.

Civitas Fortissima szobor:

A Vármegyeházával szemben elhelyezkedő parkban állították fel a Civitas Fortissima szobrot, amelyet a millennium évében állíttatott Balassagyarmat Város Önkormányzata az 1919. január 29-i események emlékére. Ekkor történt, hogy cseh csapatok szállták meg Balassagyarmatot az Aszód - Balassagyarmat - Ipolytarnóc - Losonc vasútvonal elfoglalása céljából. A gyarmati vasutasok, munkások és az itt állomásozó katonák azonban együttes erővel, véráldozatok árán visszafoglalták a várost és kiverték a cseheket. Ezért kapta a város a Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb Város címet.

Madách Imre bronzszobra:


A Vármegyeháza nyugati szárnya mellett találjuk Sidló Ferenc alkotását, Madách Imre ülő bronzszobrát 1937-ből, amelyet fényes ünnepség keretében avattak fel.

 

Pénzügyi Palota:Wälder Gyula tervei alapján épült 1912-ben. Ma a rendőrség székhelye (régebben művelődési központ is működött benne).

 

Városháza:


Az eklektikus stílusú, egyemeletes városháza Wälder Gyula tervei alapján épült 1914-ben, az egykori Magyar Király Szálló helyén.

 

Angolkisasszonyok zárdája

A városházával szemben áll az Angolkisasszonyok egykori zárdájának 1840-ben épült, romantikus stílusú, stukkódíszes épülete. Jelenleg a Szent Imre Keresztény Általános Iskola és Gimnázium egyes osztályainak ad otthont.

Római Katolikus Templom:


Balassa Pál építette 1740- 1746 között, barokk stílusban. A három oltár közül különösen a két mellékoltár érdemel figyelmet. A jobb oldali üvegkoporsójában - a XIII. Kelemen pápa által 1759-ben ajándékozott- Szent Felicián ereklye látható. Szemben a Szent Anna oltárnál az 1758-59-ben készült Maulbertsch festmény képvisel jelentős értéket.


Evangélikus templom:

A barokk stílusú épületet 1787-ben az egykori ún. Akasztódombon" építették. Elnevezését a domb onnan kapta, hogy a XVI. századtól a templom építéséig  itt volt a város kijelölt kivégzőhelye. A templomban szolgált püspökként az ismert teológus és egyházi író Baltik Frigyes, valamint Szabó József a neves Madách- kutató. Balassagyarmat 1895-től 1919-ig, majd 1941-től 1952-ig püspöki székhely volt.

Szerb templom:

A lebontott régi görögkeleti templom helyéhez közel, 1910-ben épült. Itt helyezték el Mihailo Zsivkovics ikonosztázát is, melyet az 1970-es évek elején Szentendrére szállítottak. Ezzel egyidőben az eredeti célját már nem szolgáló templom a városi tanács tulajdonába került. Többéves hányatott sors után felújították, 1988 óta a Horváth Endre Galériának ad otthont.


Zsidó temető:

A Temető utcában tekinthető meg az ortodox zsidó temető, amely a magyarországi temetők közül elsőként nyilvánítottak védett műemlékké. A temető vendégkönyvének bejegyzései szerint ma élő leszármazottaik még Kolumbiából is hazalátogatnak.